ZANĘTY – PRZYWOŁUJĄCE I POBUDZAJĄCE część 6

Kolejny wykład przysparza tylu problemów, co i je sam rozwiązuje. W poprzednim odcinku opisywałem test z kulkami zanęty, o różnym zapachu (kolendra). Jest to pierwszy przykład na to,  że stare książki i poradniki wędkarskie mijały się z celem. Po prostu wszystkie zapachy i smaki są przywołujące lub odstraszające.  Prażone otręby dodane do czarnej ziemi torfowej, będą przy połowie sieji  z pod lodu, doskonałym środkiem przywołującym. Naturalne kakao dodane w niewielkiej ilości (uwaga silnie skleja) do zanęty uklejowej, bardzo szybko  przywoła ryby i pobudzi do dalszego żerowania z uwagi na fakt, że pobudza pracę jelit i jest środkiem przeczyszczającym. Takie samo działanie wykasuje mielony migdał podany do zanęty na krąpie. Mielony słonecznik z łuską(drobno zmielony) powoduje po przez swoją pracę pod wodą działanie przywołujące. Tak można wymieniać jeszcze w nieskończoność  wiele składników. Do najlepszych zaliczyłbym pieczywa fluo,  zwłaszcza czerwone i żółte. Mączka rybna w zanętach na duże ryby, lub do ,,wygrubienia” ryb (selekcja) . Nie zalecam stosowania w czystych wodach oraz w zimnych porach roku, ma wtedy działanie odwrotne czyli odstraszające. Mączka albuminowa przy zanętach karpiowych. W niektórych łowiskach w Polsce rewelacyjny jest mielony mak podawany do zanęt uklejowych.  Ryby  stają się mniej ostrożne i sa dosyć pobudzone. Proszę pamiętać, dajemy  nie więcej niż 5%. Podsumowując temat jeszcze raz podkreślę, że większość składników zawartych w zanęcie, czy taniej czy drogiej ma właściwości i pobudzające i przywołujące.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s