ZANĘTY MIESZANKI FIRMOWE część 5

Najważniejszy wykład z cyklu zanęty. Proponuję przeczytać uważnie , a może kilka razy. Zawsze możecie wracać do najważniejszych tematów. Po wielu latach spędzonych na treningach, zawodach,  łowieniu rekreacyjnym, czytanie wody (czytaj łowiska) nie sprawia mi żadnego problemu. Odpowiedź jest prosta. Znajomość –  ichtiologii, hydrologii, meteorologii, ciastkarstwa, piekarstwa, ziołolecznictwa, geologii oraz lata doświadczeń i obserwacji z zapamiętaniem tego co jest najważniejsze.

Zwierzęta wybierają dla siebie  pokarm, miejsce odpoczynku, miejsce zerowania, nawet zioła leczące. Zmęczony  upałem człowiek szuka cienia – co robi ryba ??? Czyni to samo. Leśne zwierzęta z problemami układu trawiennego, wybierają zioła na przyśpieszenie trawienia – co robi ryba ? To samo wyszukuje tego, co jej pomoże w tym problemie – ma to zakodowane w genach. Setki kilometrów pokonują by odbyć tarło z zginąć – to geny. Konopie nie rośnie pod wodą. To po co dajemy gotowane(kiełkujące). Bo przypomina naturalny pokarm , maleńkie ślimaczki. Po co strzelamy z gotowanych  konopi, skoro go ryby nie pobierają – bo wywołuje ruch i zamieszanie w pod wodą. Dla czego jasna zanęta na duże ryby ? Bo małe, będą bały się tam ustawić na zanęcie, gdyż geny im mówią będzie cię widać i dopadnie cię drapieżnik. Czego miałby szukać leszcz czy lin na piaszczystym dnie ??? Musi mieć odrobinę mułu. Bo w mule żyją dziesiątki drobnoustrojów, podwodnych larw owadów itp. Po co w zanęcie kolorowe drobinki(pieczywo) ???? Bo przypomina te drobnoustroje i kontrastuje z zanętą. Po co coco belge, skoro to aż z Afryki przypłynęło ??? Bo przyśpiesza trawienie nie tylko u ryb, przede wszystkim jest to dodatek do większości pasz dla bydła, składnik karm dla psów i kotów. Dla czego jedne ryby stoją daleko od zanęty, a inne w zanęcie(wprost w kulach) . Odpowiedź jest kolejny raz prosta,  bo jedne pobierają pokarm z dna ryjąc przystosowanym ryjkowatym pyszczkiem w dnie, a inne pobierają pokarm przepływający w toni. Dla czego świnki lub certy pobłyskują pod wodą ??? Bo właśnie żerują.Kładąc się na boku  odwracają pyszczkiem  małe kamyki w poszukiwaniu kiełży. W jakim celu przemaczamy zanętę aby przypominała papkę ???
Bo w wywołaną chmurę wchodzą ryby,  gdyż tam bezpieczniej  się czuja i pewniej biorą. Dla czego w nowoczesnym wędkarstwie wyczynowym więcej stosujemy ziemi i gliny niż samych zanęt. Odpowiedź bardziej niż prosta . ZANĘTA JEST NOŚNIKIEM ROBACTWA w dalszej kolejności zapachu, smugi. Zaneta ma przywoływac a mięso utrzymać ryby w łowisku.

Teraz foto dla rozluźnienia atmosfery i dalsze pytania i ważne odpowiedzi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dla czego w jednych zanętach jest więcej, wytłoku konopnego w innych miej ??? Odpowiedź – te zawierające więcej, mają większą zdolność unoszenia (pracy) . Nie zawierające stanowią informacje ze będą zalegały na dnie. W jakim celu nawilżamy zanętę na krąpie i leszcze, karpie , nawet   wieczorem, na dzień przed zawodami ??? W nawilżonej mieszance dochodzi do delikatnych procesów fermentacji. Fermentacja- to drożdże. Drożdże to penicylina, czyli antybiotyk. Ryby znacznie szybciej go odszukują, a  zwłaszcza duże egzemplarze to uwielbiają – znowu geny. Naturalny środek przeciwzapalny. Bardzo dobrze przyswajalne!!!! Pamiętajcie to ma być delikatna nuta drożdży, a nie podkisła  zanęta. Każdy dodatek dodawany do zanęty, musi ze sobą coś przynosić, nie zaspakajać waszą fantazję. Wystarczy dobrze opanować tematy o zanętach  proponowane w moim UNIWERSYTECIE a wyniki przyjdą, ale nie dzięki zanętą w innych tematach znajdziecie to co najważniejsze . TAKTYKA – TECHNIKA – PRAKTYKA.

 

4 myśli nt. „ZANĘTY MIESZANKI FIRMOWE część 5

  1. Swietne posumowanie tak szerokiego tematu. Wszystkie wykłady napisane w takiej formie ze są zachęta same w sobie do dalszego pogłębiania wiedzy. Dziękuje P. Darku! Pozdrawiam.

    Polubienie

  2. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie dodatków, a mianowicie mąki piernikowej jako dodatek na leszcze i krąpie w żadnym z wykładów nic o nim nie pisze. Czy jest to zły dodatek cukierniczy? I jeszcze o prażonej dyni i orzechu arachidowy który jest lepszy w zanętach krąpiowo leszczowych jak je dobierać, dawkować.

    Polubienie

    • Mąka piernikowa to niewłaściwe określenie, raczej rozdrobniony piernik, lub ciastka piernikowe. Ja nie stosuję ale można stosować w mieszankach leszczowych i krąpiowych.
      Orzech i dynia w zanętach na w/w gatunki, działa podobnie – pracująco, jednak orzech bardziej na duże egzemplarze ryb.

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s