PRZYNĘTY NA HACZYKU

Przynęty na  haczyk. Jest ich tak wiele, jednak najczęściej stosowane to zaledwie kilka. Słabe łowiska, bezrybne, o dużej presji wędkarskiej i prawie wszystko wytłumaczone.  Nie do końca !!! Obserwując zawodników na krajowych zawodach, w większości zaskakuje mnie ich minimalizm, a raczej brak fantazji i polotu w stosowaniu niekonwencjonalnych przynęt.

09 Andy Benwell

Podczas mojej kariery, wielokrotnie stosowałem przynęty , których wstydziłby się ,,profesjonalista z Polski”. Podczas GPP na kanale piastowskim cały wieczór Kamila Justa- Kowalska, kroiła żyletką kukurydzę z puszki. Dzieliła każde ziarenko na pół, a do tego wybierała najmniejsze ziarna. Tą kukurydzą wygraliśmy zawody. Łowiliśmy zarówno płocie jak i duże ukleje. Innym razem, na kanale Szymońskim wygrałem sektor łowiąc tylko duże płocie, na pszenicę białą. Tę przynętę dostałem od miejscowego wędkarza, w zamian za kilka spławików. Gdybym nie widział jego ryb łowionych na bata, pewnie bym tej przynęty nie nałożył na haczyk. Na zalewie Zemborzyckim, podczas zawodów zakładałem czerwoną pinkę, a za nią  na koniec haczyka  ryż preparowany. Złożenie przynęty powinno być też prawidłowe, nie można niechlujnie z rozpędu zakładać jak się trafi hakiem w przynętę. Przypominam, jak powinny być zakładane podstawowe przynęty na haczyk.

biały2 Pojedynczy biały lub pinka.

biały3Prawidłowe zaprezentowanie przynęty.

kaster Pojedynczy kaster.

białe Dwa białe robaki.

Podam teraz kolejność według częstotliwości stosowania na zawodach poszczególnych przynęt :

-ochotka haczykowa

-pinka

-biały robak

-gnojak , dżdżownica kalifornijska

– kanapka kombinacje powyższych przynęt

– kaster

-kukurydza

-konopie kiełkujące

-pelet

-miąższ bułki

9 Gekiemde hennep KONOPIE

11 casters luchtdicht KASTER

12 casters in water KASTER W AROMACIE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA DŻOKERS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OCHOTKA HAKOWA

2007_08242006Teneryfa0216 BIAŁE GRUBE ROBAKI

2007_08242006Teneryfa0223 2007_08242006Teneryfa0241 Przynęty zawsze przetrzymujemy po selekcjonowane kolorami aby nie tracić czasu na wybieranie odpowiedniego koloru.

DSCF0724 Pamiętajcie , że konopie , kukurydza zalicza się do zanęty, a nie przynęt żywych. Podajemy je komisji sędziowskiej w wiaderku, wraz z zanętą, nie osobno !!!! Na poniższym zdjęciu przykład podania do kontroli.

DSCF0718

 

14 myśli nt. „PRZYNĘTY NA HACZYKU

  1. Przede wszystkim nie kupuj zanadto wysuszonych, bądź starych nasion. Gotować mogą się i 3h i wraz nie popękają ci tyle nasion ile powinno ( powinno popękać jakieś 80% ).
    Osobiście staram się zawsze kupować jak najświeższe nasiona ( zbiory są na jesieni ). Mocze 24h i w tej samej wodzie gotuje aż popęka mi 80% nasionek. Sprawdzam to łyżeczką co raz wybierając garstkę nasion. Jeśli nasiona są dobrej jakości gotować będziesz do 40 min. max. Nasiona przekładam do słoiczka, i zalewam tą samą wodą z garnka w której gotowałem nasiona. Ostygnie i do lodówki. W takim stanie ze 2 dni będą świeże na 100%, dłużej nigdy nie trzymałem.
    Nad wodą możesz wykorzystać ten roztwór do namoczenia zanęty jeśli tego będziesz chciał.
    Także jak widać żadnej filozofii nie ma w ich przygotowaniu. Ale zapewne ktoś może korzystać z innego sposobu.

    Pozdrawiam

    Polubienie

  2. W ten sam sposób robię pęczak o którym Pan nie wspomniał i pszenicę. Do gotowania dodaje cukru waniliowego albo miodu ewentulnie atraktora jak kto w padnie na pomysł smakowy upodobania powninno być oki. Dużym powodzeniem na moich łowiskach cieszy się pęczak przygotowany w następujący sposób ( duże leszcze płoć karaś itd). Do gotujacej się wody wsypuję pęczak na oko dodaję cukru waniliowego szczypta soli jak się trochę po gotuję i pęczak zacznie pęcznieć dodaję kurkumę aby zabarwić na żółte fluo tak ugotowany przełożyć do słoików a następnie zalać wodą z gotowania i zakręcić i odstawić do ostygnięcia słoiki się zawekują. Tak przygotowane i zawekowane można trzymać rok i dłużej i cały czas jest świeże. Pozdrawiam Bartek.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s