NĘCENIE LATEM CZĘŚĆ 2

Jest okres urlopowo- wakacyjny nie zaprzątam waszych myśli skierowanych na opracowanie skutecznych metod połowu. Wiele pytań kierowanych do mnie dotyczy właśnie tego okresu i przygotowań przed wyjazdem na urlop lub dłuższe wypady kilkudniowe. Pytacie o zanęty i sposoby przechowania żywych przynęt. Wiele z pytań dotyczy selekcji wielkościowej ryb. Postaram się w telegraficznym skrócie (a będzie to trudne) odpisać na tej najczęściej zadawane pytania. Białe robaki jako beztlenowce , można bez lodówki przechowywać nawet do 10 dni. Zasada jest prosta po przyjeździe na biwak , ośrodek wypoczynkowy , szukamy ustronnego zacienionego miejsca. wykopujemy dołek minimum  30 cm głębokości . Codziennie oddzielamy porcję białych robaków potrzebną do łowienia i nęcenia pozostałe trzymamy w reklamówce( bez otworków) z wyciśniętym powietrzem i dodatkowo zawinięte w kolejną reklamówkę lub woreczek foliowy. Codziennie napowietrzamy robaki aż zaczną się ruszać i zawijamy w woreczek wyciskając z niego doszczętnie powietrze. Taki pakunek z robakami trzymamy w wykopanym dołku i zasypany ziemią. W miarę potrzeby odbieramy z niego porcję potrzebnych białych robaczków lub pinki. Dżdżownice mogą być w tym samym dołku jednak zapakowane w starą skarpetkę (bez dziur) lub woreczek płócienny.

Zanęty na grubsze ryby powinny być o grubszej ziarnistości i bardziej pożywne w proteiny i cukier. Doskonałym,, pogrubiaczem” jest grubo mielony lub gnieciony orzech arachidowy prażony , melasa, kruche pieczywo cukiernicze nie mielone a rozkruszone w dłoniach. Wszelkie dodatki w postaci miażdżonych herbatników oraz biszkoptów , to przysmaki grubych letnich leszczy, karpi i większych białych ryb. Zanęta zamelasowana na dzień przed łowieniem [przejdzie w całości słodem i będzie bardziej atrakcyjna dla większych egzemplarzy. Pamiętajcie o większej ilości ,,mięsa ” w zanętach. Nie bójcie się stosować siekanej glizdy (dżdżownic), topionych białych robaków lub pinki. Dżokersem nie zwabicie dużych ryb, trzeba podać grubiej. Wzrastają wtedy szanse na większe ryby. Zawodnikom proponuję , aby podczas zawodów nie unikali stosowania dużych ilości treściwego pokarmu , oczywiście kubkiem aby gromadzić ryby w centralnym punkcie pola nęcenia na poniższej fotografii ,,treściwy kubek z przynętą zanętową”.

a005

Powodzenia na rybach wiernym czytelnikom.

DZIADEK

7 myśli nt. „NĘCENIE LATEM CZĘŚĆ 2

      • dziękuje za cenną informacje , a jeżeli chodzi o nęcenie ryby w zalewie zeborzyckim , jeżeli używam tam zanęty sensasa lake +sensas gros gardnos + sensas brasem do dobra mieszanka , a może pan zaproponowac zanętę na tą wode mundiala ?

        Polubienie

  1. Witam. Panie Dariuszu czy w okresie letnim udawało się panu łowić grubsze płocie ,takie 20-30cm .Czy warto się na nie ustawiać latem czy łowić jak to pan mówi „punkty”. Mam takie przemyślenia że te grubsze płocie to mi wchodzą z wiosny i na jesieni ,a latem to bardziej leszczyki ,drobna płotka i jakieś przyłowy , jak wyglądało to w pańskiej przygodzie z wyczynem. Pozdrawiam i proszę o parę słów

    Polubienie

    • W zasadzie nigdy w karierze nie nastawiałem się na jeden gatunek i tylko duże ryby. Czasami tak , wychodziło że łowiłem te duże płocie. Były to odległe czasy a najczęściej , na Kanale Piastowskim, Kanale Ulgi w Opolu, Odrze we Wrocławiu, Warcie w Poznaniu. Raz na Kanale Żerańskim i raz na zbiorniku w Turawie. Raczej one same przyszły bez specjalnych zabiegów.

      Polubienie

    • Lin nie jest zawodniczą rybką. Więcej złowiłem w jednym roku linów na prywatnych wyjazdach i ukierunkowanych na ten gatunek, niż przez całą karierę zawodniczą.
      Pozdrawiam DZIADEK

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s