ODPOWIEDZI NA ZADAWANE PYTANIA

W komentarzach i poczcie elektronicznej zadano ostatnio wiele ciekawych pytań. Odpowiadam w wpisie na takie , które pomogą nie tylko pytającym.

Pierwsze pytanie dotyczyło konieczności stosowania dżokersa. Nie musimy wszędzie i zawsze go stosować. Zawody o Puchar Robinsona na Bugu w Drohiczynie wygrałem bez stosowania ochotki oraz dżokersa. Sobotnie nocne zawody gruntowe rozegrane na zalewie Zemborzyckim w Lublinie , były kolejnym przykładem , że złowienie kilku kilogramów ryb nie stanowi problemy nawet gdy łowimy tylko pinką i grubym białym robakiem.

Kolejne pytanie , a raczej kilka pytań dotyczyło opisywanego atraktora na leszcze i krąpie. Odpowiadam . Atraktor najlepiej jest przechowywać w szczelnym  zakręcanym pojemniku plastikowym lub podwójnym strunowym  woreczku foliowym . Dodajemy tego atraktora łyżkę stołową na trzy kilogramy suchej masy zanętowej dokładnie mieszamy , a dopiero na końcu nawilżamy. Atraktor zawiera cząsteczki tłuste z olejkami eterycznymi i podczas mieszania z  suchą mieszanką doskonale ją aromatyzują. Nie dodajemy go do ziemi stosowanej podczas podawania w niej ochotki lub dżokersa.

Wracając do zanęt Mondial -F , w opisywanych przypadkach nie pomyliłem się z ilością atraktora. Zanęty tej firmy słabiej pachną niż inne , a atraktory proponowane nie stwarzają zagrożenia zwłaszcza w okresie letnim. Jesienią proponuję stosowanie 1/3 ilości atraktora podanego w recepturze. Osobiście tak jak Kuba,  nie stosuję atraktorów lub jak w przypadku zanęt Mondial – F stosuję w zależności od rodzaju wody (czysta lub brudna) ( stojąca lub płynąca). Dodawanie ziemi rozpraszającej,  możemy (jak pisałem we wcześniejszych wykładach) modelować ilością dodawanej wody do mieszanki. Im więcej wody tym mieszanka będzie bardziej zwięzła. Opisane nawilżanie dwóch mieszanek zanęt Mondial-F osobno , było wykonane celowo by jedna z tych mieszanek zalegała całkowicie na dnie( posiada w swoim składzie produkty długo wchłaniające wodę), natomiast ta druga zanęta bardzo dobrze i szybko się łączy z wodą i jest czynnikiem pracującym w zanęcie.

Koledze Michałowi W. proponuję opisane zanęty wzbogacić, 0,5 kilogramem słodkiego pieczywa  (na przykład kruche ciastka , herbatniki) , melasą i atraktorem na leszcze i krąpie DZIADKA. Wystarczy do dobrego połowu.

Bartosz Szymkowiak poruszył temat połowów na kanałach i problemach związanych z ruchem wody, przemieszczaniem się zanęty oraz zamuleniem. Temat łowienia na zamulonych zbiornikach i kanałach już opisywałem. Pozostałe czynniki występujące na kanałach podczas tak zwanego śluzowania zawsze rozwiązywałem (robią tak też najwięksi mistrzowie spławika na świecie) w następujący sposób : Podaję na początku zanętę oraz ,,mięso w ziemi” w ilościach dostosowanych do ilości ryb i gatunku na którym mi zależy, jest to nie więcej niż 20% przygotowanej całkowitej masy. Następnie donęcam w zależności od żerowania ryb oraz ruchów wody. Zawsze czekam na gwałtowną falę przyśpieszenia ruchu wody , aby przeszła i zaraz po cofce wykonuję obfite donęcenie z kubka minimum 6-8 kulek. Większą uwagę zwracam na topy. Mam zawsze przygotowane podwojone topy . Na jednych grunt ustawiony jest na normalny stan na drugich podwyższony o taką ilość centymetrów o jaką podwyższa się stan wody podczas śluzowań. Nie tracę czasu na przesuwanie spławików i szukanie cięższych spławików.

Pozdrawiam wszystkich czytelników.

DZIADEK

 

12 myśli nt. „ODPOWIEDZI NA ZADAWANE PYTANIA

    • Skąd najlepiej czerpać ziemię do zanęt oraz do podawania jokersa, a także jak sprawdzić czy dana ziemia nadaje się do podania w łowisko i nie będzie miała właściwości odstraszających?

      Polubienie

      • Dam przykład , bardzo często pobieram z łąki graniczącej z rzeką , zwłaszcza z miejsc zalewanych podczas przyboru wody. W tych miejscach rolnicy nie wysiewają nawozów. Obserwuję też wykopy robione pod fundamenty budynków gdy jest jasna ziemia , to sprawdzam w dłoniach czy ma właściwości klejące czy rozpraszające.

        Polubienie

  1. Witam mam pytanie do Pana jak zrobić zajęte na wodę stojąca o średniej glebokosci mówienia 3-3,5m, ryby dominujące to: ploc,leszcz,lin. Chodzi mi o stosunek zajęty do gliny,ziemi, ile podawac na pierwsze necenie, jakich dodatków używać (atraktory,przynety żywe,roślinne). Jaki zestaw ( lowie batem) gramaturgia splawika,grubość zylki glownej i przyponu,roztawienie srucin, wielkość haczyków i ksztalt, z góry dziekuje😊

    Polubienie

  2. Drogi Tomku na moim blogu są stosowne wpisy na temat budowy zestawów do bata, sposoby gruntowania, podane są receptury zanęt oraz jak należy łowić na wodzie stojącej. Myślę , że poczytasz i wszystko będzie jasne , chyba że masz inne pytania na , które niwe znalazłeś odpowiedzi na blogu. Pozdrawiam

    Polubienie

  3. witam ,niewiem gdzie pisac takie pytania z innej beczki,wiec pisze tu,mam pytanie odnosnie pustych bran,wyssana ochotka ,co wtedy?czy srucinami regulowac?wyzej?

    Polubienie

  4. Dziadku a jak to jest z tym „blokowaniem ” przez zawodników na zawodach. Chodzi mi o np. taki przypadek gdzie 2 zawodników łapię wędkami 13 metrowymi a w środku łowi 11 metrowym kijem (chodzi o zestaw skrócony) . Ti czy ten w środku ma mniejsze szanse na złowienie ryb ? Przy założeniu że wszyscy łowią tak samo dobrze i mają ten sam towar.
    Po sezonie będę wymieniał tyczkę, czy jest sens szukania wędki w pełnej długości czyli równych 13 m czy różnica np. 12.70 a 13.00 m ma jakieś znaczenie?
    Czy to prawda że na wodach stojących ryby wchodzą od środka zbiornika a na kanałach idą od 2 stron ? pzdr

    Polubienie

  5. Mam takie oto pytanie mam za 2 tygodnie zawody na odnodze warty w światnikach ryba tam nie chce brać a napewno jest pojawiaja sie bomble ale bardziej na środku ale nawet na koszyk nie ryszy co zrobić jaką zanete przygotowac zaznaczam ze my na zawodach używamy tylko 1kg zanety

    Polubienie

  6. Witam mam takie pytanie ten przepis zanety kiler na leszcze i krąpie Mondial-F )Super Nullens Bremes i top etang to tej samej firmy mają być i czy coś jeszcze dodać czy te dwie zanety wystarczą

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s