ZANĘTY – DODATKI TŁUSTE I PRACUJĄCE

Mimo wcześniejszego wykładu na ten temat, wiele pytań dotyczyło zastosowania wszelkich dodatków tłustych i pracujących. Prawidłowo skomponowana zanęta nie może być zbyt tłusta do przesady lub zbyt pracująca. To wszystko musi być poukładane według potrzeb i zastosowania. Wczytywanie się w moje wpisy powinno być Waszym chlebem powszednim. Pisałem we wcześniejszych wpisach o bardzo dużej zależności pomiędzy zanętą, metodą połowu oraz sposobem podawania przynęty zanętowej. Podanie zbyt pracującej i rozpraszającej zanęty podczas łowienia z dna w rzece nie ma większego sensu, tak  jak i podanie zanęty nie pracującej z zbyt sklejonej przy połowie nad dnem (na przykład krąpi na przepływankę).

Wszelkie dodatki oleiste typu orzech arachidowy, ziarna  konopi, pestki słonecznika czy dyni stosowane są głównie do poprawienia pracy zanęty i uzyskania walorów zapachowo smakowych.

Za każdym razem gdy podawałem zastosowanie w zanętach czy mieszankach na przykład słonecznika, pisałem-  prażony w łusce czarny słonecznik.

Odpowiadam . Łuska czarnego słonecznika ma lepiej pracującą strukturę i łatwiej poddaje się podczas mielenia oraz nie kaleczy dłoni . Słonecznik pasiasty ma łuskę bardzo ostrą i powoduje czasami odstraszanie ryb żerujących bezpośrednio w kulach zanętowych. Same obłuskane pestki dyni, słonecznika czy orzechy arachidowe tylko i wyłącznie natłuszcza naszą mieszankę zanętową. Natomiast wyprażone w łupinie , czy łusce maja znacznie lepszy aromat, a po zmieleniu ich zdrewniałe łuski będą doskonale pracowały i poprawiały pracę zanęty . Zmielone łupiny orzecha arachidowego podrywają z zanęty cząsteczki pieczywa i innych dodatków ,które następnie ponownie opadają na dno.

Reasumując podajemy do naszych mieszanek tyle dodatków pracujących, ile jest potrzebne , by praca zanęty przyciągała i interesowała ryby w polu nęcenia. Dodatków tłustych ( bez łupin lub łusek) dodajemy tylko przy stosowaniu ich w zanętach dennych i bardzo słabo pracujących.

Pozdrawiam DZIADEK

7 myśli nt. „ZANĘTY – DODATKI TŁUSTE I PRACUJĄCE

  1. Panie Darku,
    Dziękuję za jasne przedstawienie sprawy.
    Czy coś by Pan dodał na temat granulacji dodatków pracujących, czy może mieć to znaczenie dla pracy zanęty czy dobieramy ją tylko do wielkości poławianych ryb?
    Próbowałem mielić nasiona oleiste w młynku do kawy jak i w młynku żarnowym (małym kuchennym). Zauważyłem, że różne metody rozdrabniania takich dodatków dają inny rezultat tzn. młynek do kawy daje ziarna drobno pocięte, raczej suche, moim zdaniem lepiej pracujące, ale drobniejsze. Natomiast młynek żarnowy umożliwia regulację rozdrobnienia ziaren, natomiast częściowo „wyciska” olej z ziaren. Czy takie różnice mogą mieć wpływ na osiągnięcie zamierzonej pracy zanęty?
    Jak to jest z cząstkami pracującymi przy łowieniu z pod lodu, czy tłuste dodatki są wtedy wskazane czy powinno się ich unikać?
    Pozdrawiam serdecznie!

    Polubienie

      • witam,czy prazył pan np biszkopt ,bułka tarta w piekarniku?chodzi mi o wieksza ilosc,i czy biszkopt w postaci nieuprazonej jest przydatny?dostałem wieksza ilosc,jak to przeczymac?bardzo swiezy

        Polubienie

      • Taki świeży biszkopt nadaje się w niewielkiej ilości ( do 10%) do zanęt na grube ryby lub rzekę. Natomiast stosuję się głównie mocno przesuszony w piekarniku lub wyprażony na patelni teflonowej. Większe ilości prażę w piekarniku mniejsze na jedno dwa łowienia na patelni.

        Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s