JESIENNE NĘCENIE PŁOCI W WYDANIU SPORTOWYM

Wielu zawodników zwraca się do mnie z prośbą o kolejne wskazówki , dotyczące późno jesiennego nęcenia płoci. Wyjaśnię na początku , że nie tylko w zanęcie i sposobie jej podania tkwi tajemnica sukcesu. Po pierwsze w wydaniu zawodniczym podczas połowów jesiennych i zimowych (o ile jest zbiornik nie zamarznięty) decyduje taktyka podawania zanęty i ziemi. Słabszy metabolizm powoduje mniejsze potrzeby na składniki sycące a co za tym idzie większy udział ziemi oraz dżokersa jako podstawowej przynęty zanętowej. W okresie obniżonej temperatury wody nie stosujemy gruboziarnistych mieszanek oraz unikamy mocnych zapachów. Podstawę zbudowania dobrej mieszanki stanowi wyprażone pieczywo i konopie. Poniżej zamieszczona mieszanka była przez wiele lat moją podstawową na płocie i krąpie , podczas łowienia o tej porze roku. Podane wartości stanowią całość mieszanki ,  która powinna wystarczyć Wam na całą zimę.

1 kg. bułki tartej z brązowego pieczywa ( prażona i drobno zmielona)

0,5 kg. biszkoptu (prażony i drobno zmielony)

0,5 kg. mąki kukurydzianej (prażona)

0,3 kg. konopi prażonych i drobno zmielonych

1 łyżka stołowa kolendry ( bardzo drobno zmielone)

1 łyżka stołowa cukru wanilinowego (zmielone)

2 łyżki solo kuchennej (zmielone)

Wszystkie składniki dokładnie wymieszane stanowią gotową zanętę. Przechowujemy ją w szczelnym plastikowym pojemniku.

Do jednego startu lub treningu potrzebujemy 1 szklankę (na łowiskach o delikatnym przepływie 2 szklanki) suchej zanęty . Po nawilżeniu i przetarciu przez sito mieszamy ją z 1,5 kg. glinki wiążącej oraz 1,5 kg. ziemi lekkiej czarnej (torfowej lub typu bełchatowskiego). Całość po wymieszaniu jeszcze raz przecieramy przez sito i podajemy na dystans 13 metrów 7 kulek jako nęcenie wstępne . Do wrzucanych kulek dodajemy 1/4 szklanki świeżego dżokersa.

Następnie szykujemy 1,5 kg. glinki wiążącej 1 kg. ziemi czarnej lekkiej oraz 0,5 kg. glinki czarnej suszonej. Z tej porcji po wymieszaniu i dwukrotnym przesianiu przez sito, podajemy na dystans około 10 metrów (odpalone dwie kolorowe rury tyczki) 5 kulek ziemi z dodanym do nich dżokersem w ilości 1/4 szklanki.

Łowienie na dystansie 13 metrów proponuję prowadzić zestawem 0,8 grama, na 10 metrowym spławikiem 0,6 grama. Haczyki z cienkiego drutu o rozmiarach 20 lub 22 będą najbardziej odpowiednie o tej porze roku. Zakładamy tylko żywe i małe lub średnie wielkości ochotki ,zwinięte w kółeczko lub przysłowiowy rogalik.

Przynętę podajemy na styk lub delikatnie ponad dnem. Z uwagi na fakt, że ryby większe gabarytami będą na 13 metrze i po początkowym nęceniu tam też odskoczy drobna ryba, tam też zaczynamy nasze połowy. Po 30 minutach donęcamy 13 metr jedną kulką wzbogaconą dżokersem  i przechodzimy na 10 metr nęcenia . Po 15 minutach donęcamy jedną kulką ziemi  z dżokersem dystans 10 metrów i przechodzimy na 13 metr bez donęcania , gdyż tam czekają na nas zwabione ryby. Tak nęcimy i łowimy do końca ( bez względu na wielkość odławianych ryb i gatunek). Ilość dżokersa którą dajemy do pojedynczych kulek podczas donęcania zależy od intensywności brań oraz wielkości odławianych egzemplarzy. Takie przechodzenie na różne dystanse łowienia daje nam większe szanse osiągnięcia pozytywnego wyniku. Podobny styl  nęcenia płoci ma miejsce podczas zawodów podlodowych.

Zestawy na tą porę roku buduję na białych żyłkach i cieńszych niż latem ,z uwagi na większą przejrzystość wody . Unikam łowienia z opadu oraz zbyt rozstawionego obciążenia. Nie stosuję też pinki oraz innych przynęt zanętowych oprócz dżokersa.

Liczę , że teraz koleżanki i koledzy startujący w zawodach będą spokojniejsi o swoje wyniki. Tym , którzy nie mają ochoty na robienie zanęty w/g mojej receptury, proponuję łowienia na zanętę Super Black Gardons firmy Sensas lub Turbo czarne MVdE. Zawsze pamiętajcie o wzbogaceniu mieszanki świeżo, drobno zmielonym konopiem prażonym.

Pozdrawiam DZIADEK

 

Reklamy

8 myśli nt. „JESIENNE NĘCENIE PŁOCI W WYDANIU SPORTOWYM

  1. Witaj Dziadku. Do jakiej długości można maksymalnie skrócić przypon, podczas łowienia późno- jesiennych i wczesno- wiosennych płoci? Tak aby nie wzbudzić nadmiernie ich nieufności, ale jednocześnie zwiększyć sygnalizację delikatnych brań. Czy są jakieś przyjęte reguły, np. zaczynamy od przyponów dłuższych i w trakcie łowienia przechodzimy na krótsze?

    Polubienie

    • Witam. Zagadnienie długości przyponu omawiałem w początkowych wpisach. Zasada skracania jest następująca im słabsze brania tym dłuższy przypon i bardziej rozłożone obciążenie. Jedno jest pewne zawsze trzeba kombinować bo nic nie jest zapisane jako reguła. Powinno się zaczynać od dłuższego przyponu i przy dobrych i częstych braniach stopniowo skracać.
      Pozdrawiam.

      Polubienie

  2. Witam.Panie Darku jakiego pieczywa najlepiej użyć aby samemu przygotować (bułkę tartą z brązowego pieczywa) bo troszkę się zakręciłem jest tyle tego wszystkiego.
    Ps.
    Uniwersytet Dziadka jest najlepszą pozycją jaką do tej pory znalazłem na stronach internetowych jest to kawał dobrej roboty wielki szacunek

    Polubienie

    • Witam. Z zasady w większości moich mieszanek jest zawarta prażona bułka tarta z pieczywa pszennego. W zanętach leszczowych czasami stosuję suszony żytni chleb razowy w postaci bułki tartej. W mieszankach włoskich oraz francuskich bazę stanowi pieczywo pszenno kukurydziane ( z uwagi na większe spożycie tego pieczywa w tym rejonie europy). Na jesienne i zimowe łowienie polecam pieczywo z suszonych bułek graham zmielone i dobrze wyprażone.

      Polubienie

  3. Witam Panie Dariuszu

    Czy opisany wyżej sposób
    nęcenia i połowu płoci możemy
    z dobrym skutkiem zastosować przy wiosennym połowie płoci??

    Pozdrawiam

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s