LESZCZE Z POD LODU

Różnorodność zimowego żerowania leszczy jest zadziwiająca. Wszystko uzależnione jest od rodzaju zbiornika , miejsca na obszarze Polski. W zbiornikach obfitych w naturalny pokarm ich aktywność jest ograniczona. Zapasy na zimę wystarczą do okresu , wiosennego przyśpieszenia żerowego. Odbywa się to zazwyczaj pod koniec kwietnia, gdy zaczynają wzbogacać organizm przed zbliżającym się tarłem. W zbiornikach jałowych , czyli ubogich w naturalny pokarm lub słabe warunki żerowe leszcze nawet zimą wykazują aktywność. Im mniejsze egzemplarze , tym większy apetyt charakteryzuje  ich dobowe odżywianie . Jednak zaobserwowałem przez lata , że te duże leszcze potrafią również wykazać się dobrym apetytem , jeden podstawowy warunek – musimy zachowywać się jak ,,indianin ” bezszelestnie.

Podstawowa różnica z letnim podejściem do zanęconego miejsca polega na ich bardzo dużej ostrożności oraz dłuższym  czasem rozpoczęcia  żerowania.

leszcz 1

Znając rybostan łowiska , zwłaszcza wielkości występujących leszczy możemy z pewnością określić sposób nęcenia. Mniejsze leszcze żerują bardzo często ze stadami płoci lub krąpi. Reagują na zanętę – zwłaszcza smugę . Ochoczo podchodzą do podawanego luzem dżokersa. Jedynie dni z ogólnie słabym żerowaniem wszelkiej ryby powodują , że nawet te małe leszczyki nie mają apetytu. Z dużymi leszczami jest juz znacznie trudniej. Podstawa to cierpliwość odpowiednio wcześniej zanęcone miejsce i odpowiedni towar. Do zanęty ich nie przywołamy. One potrzebują mięsa, dobrej ochotki i dżokersa podanego w ziemi. Podawane mięso powinno znaleźć się w zasięgu naszej mormyszki lub haczyka. W głębszych zbiornikach proponuję podać wszystko z podajnika. W płytszej wodzie możemy to uczynić nęcąc większymi kulami . Podstawa zarówno przy nęceniu podajnikiem jak i z ręki jest taka , zawsze podawane mięso zawarte w ziemi ma utworzyć na dnie dywan z wystającymi z niego dżokersami i ochotkami. Nigdy nie podajemy sklejonych lub wolno rozmywających się kul. Tak czy inaczej będziecie musieli uzbroić się w cierpliwość gdyż na brania dużych leszczy trzeba ,,troszkę” poczekać. Ich ulubioną porą w okresie zimowym podczas połowów podlodowych jest późne popołudnie lub zmrok. Wykazują się wówczas największą aktywnością. Kolejna uwaga, nie stukajcie nie przesuwajcie po lodzie wszelkich przedmiotów. Te największe leszcze są bardzo płochliwe. Podczas zawodów ustawienie się tyko nałowienie leszczy dużych jest ryzykowne i wymaga po pierwsze , trafienia na ich miejsce przebywania , po drugie zainwestowania znacznej ilości mięsa na zanęcenie takiego otworu. Z praktyki zawodniczej podpowiem Wam jedno . Większe leszcze podczas zawodów były to przyłowy przypadkowe podczas łowienia innych ryb. Oczywiście są łowiska obfitujące w grube leszcze  i nie mają konkurencji w postaci drobnicy. Tam łowienie na litoralu zawsze daje pozytywne efekty.

Leszcze zimowe lubią świeże i dobre mięso , o tym nie należy zapominać szykując się na podlodowe wyprawy. Leszcze duże pobierają podaną przynętę na haczyku czy mormyszce z dna. Mniejsze w zakresie od dna do nawet 1 metra nad dnem. Doskonałe wyniki daje łowienie na spławik z przynętą umieszczoną na dnie. Bywało , że siedziałem do zupełnej ciemności i świecąc latarką na spławik obserwowałem jak subtelnie wynurzał się podczas podnoszonego brania. Czekając na przyjście do zanęconego miejsca większych leszczy zawsze można łowić nad dnem mniejsze ryby, nęcąc ich prószeniem czystą ochotką. Myślę , że teraz wielu z Was złowi swoje pierwsze duże leszcze , cierpliwie pilnując jednego zanęconego otworu.

Pozdrawiam Wszystkich DZIADEK

Reklamy

6 myśli nt. „LESZCZE Z POD LODU

  1. Witam,
    Pytanie trochę nie w czas, ale jeśli Pan może to proszę wyjaśnić powody dlaczego nie powinno się nęcić w zimie kukurydzą. Czy chodzi tylko o wysoką kaloryczność kukurydzy?
    Osobiście spotkałem się z nęceniem leszczy z pod lodu kukurydzą z puszki podczas prywatnego wędkowania. Efekty były pozytywne.
    POZDRAWIAM

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s