ŁOWIENIE KARPI NA TYCZKĘ część 1

Bardzo popularne stało się łowienie karpi na tyczkę. Jest grupa zawodników i zapaleńców , którzy mają w tej dziedzinie wędkarstwa sporo sukcesów i doświadczenia. Tylko się cieszyć z takiego faktu , gdyż przez wiele lat na zawodach rangi międzynarodowej , rozgrywanych na typowych karpiowych łowiskach ponosiliśmy porażki. Opisywałem to w swoich wcześniejszych wpisach i wykładach. Jednak do pełni umiejętności i wiedzy nie wystarczy łowienie na łowiskach specjalnych – karpodromach. Nawet bardzo poprawne łowienie w Polsce będzie , tylko namiastką wiedzy o nęceniu i łowieniu na przykład w Wielkiej Brytanii czy łowiskach południowej europy. Powiem szczerze , ja sam nie mogę stawiać się w gronie znawców i zbytnio popisywać rozległą wiedzą. Złowienie w całym wędkarskim życiu około 200 karpi na tyczkę nie stawia mnie nawet w czołówce krajowej. Miałem jednak sposobność łowienia te waleczne  ryby oprócz Polski również  w Anglii , Hiszpanii i Słowacji. Za każdym razem było to coś innego . Na zawodach ,,Iberian Masters” zarówno na rzece jak i na  jeziorze Vicario.

Iberian

Czym innym jest nęcenie w rzece lub płynącym kanale , czym innym w jeziorze a jeszcze inne sposoby nęcenia i gromadzenia ryb są na stawach (łowiskach specjalnych).

vicario1 Jezioro Vicario.

Postaram się w każdym z wykładów  , omówić w skrócie  sposoby nęcenia i łowienia z poszerzeniem tematyki naszych łowisk, gdyż wiedza na temat południowej europy nie przyda się wam w praktyce , a będzie pewnym porównaniem do naszych łowisk.

Podczas mistrzostw świata kobiet w wędkarstwie spławikowym , które odbywały się w Hiszpanii na kanale de Castrejón zanęta była oparta w całości na mieszance przygotowanej prze zemnie w mojej wytwórni zanęt. Mimo iż już tą informację zawierałem powtórzę. Śp. Małgosia Wesołowska złowiła w trzygodzinnych turach po ponad 20 kilogramów karpi i była 12 w tych mistrzostwach. Podstawę zanęty stanowiło słodkie pieczywo cukiernicze, biszkopty , śruta kukurydziana, biszkopty, miód naturalny, orzech arachidowy , konopie miażdżone oraz len i soja. Na tej wodzie z uwagi na uciąg wody stosowana też była w podawanej zanęcie glina jasna smużąca. Wzbogacona była konopiami gotowanymi, kukurydzą z puszki oraz białym robakiem topionym.

Dalszy ciąg nastąpi …….

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s