PRAŻONA BUŁKA TARTA O ZAPACHU KOKOSU

Jest to mój przepis z przed 30 lat. Na Polskim rynku nie był ogólnie dostępny olej kokosowy . Byłem szczęśliwym posiadaczem tego tłuszczu, w sporych ilościach. Jako , że olej kokosowy występuje w postaci stałej,  a płynną przybiera dopiero przy temperaturze pomiędzy 20 -28 stopni Celsjusza jest ciekawym tłuszczem. Mimo zmian stanu skupienia, nie zmienia swoich  wartości. Aby wykonać własna bułkę o zwiększonej nośności w wodzie , należy do wyprażonej bułki tartej (oczywiście jeszcze ciepłej dodać oleju kokosowego (najlepszy jest gdy ładnie pachnie kokosem) i dobrze rozetrzeć w rękach. Tak przygotowana bułkę możemy przetrzymywać w zapakowanym szczelnie woreczku nylonowym przez okres wskazany ma opakowaniu oleju, lub dwa razy dłużej przetrzymując mieszankę w lodówce. Polecam , szczególnie skuteczne na płocie i krąpie w rzece.

Pozdrawiam czytelników DZIADEK

Reklamy

3 myśli nt. „PRAŻONA BUŁKA TARTA O ZAPACHU KOKOSU

  1. witam serdecznie kolegę Dziaka w związku z tematem bułki z kokosem moje pytanie to ile tego oleju na ile bułki łowię tylko na rzece i przeważnie krąpie więc chcę wypróbować ciekawość zabija więc proszę o szybką odpowiedź…..

    Polubienie

  2. Tak uprażoną bułkę tartą można mieszać z dowolnym oleistym zapachem (np. olejkiem waniliowym – nie przesadzać z ilością; 1 fiolka na 1/2 kg bułki). Jako panierka do kulek zanętowych wielkości orzecha włoskiego (proca). Szybko wabi białoryb. Dobra też do koszyczka (ja do koszyczka dodaję jeszcze, jako „jądro”, zblendowaną „na miałko” świeżą chałkę lub miękisz tostowy, wyniki są niezłe na wodach stojących – chałka dobrze pracuje i w wodzie pęcznieje ułatwiając uwalnianie zanęty z koszyczka). Łowię rekreacyjnie – więc idę na kompromis: skuteczność / prostota.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s