20 000 LAT WĘDKARSTWA

Pierwsze wzmianki to pierwszy wiek naszej ery. Aleeeeeeeeeeee !!! W paleolicie polowano , zapewne też łowiono. W grotach skalnych , sprzed 10000 i 15000 tat odkryto wizerunki zdobyczy w tym i ryb. Człowiek żył na wrogim świecie, musiał zdobywać pożywienie i w zależności od miejsca były to zwierzęta lub ryby. Na włóczniach oraz ścianach europejskich jaskiń położonych w Pirenejach odkryto rycin szczupaka , jelenia i łososia. Gdy, nadeszło globalne ocieplenie (oczywiście nie było spowodowane nadmiarem CO2), mieszkańcy jaskiń je opuścili . To właśnie w neolicie pojawili się nad brzegami mórz i budowali pierwsze siedliska. w odkrytych znaleziskach , znajdowały się ości , skorupiaki i przyrządy mogące służyć połowom ryb. Chiński historyk opisuje stosowanie (popularnego do dzisiaj w wielu krajach ) bambusu już 2 tysiące lat temu. Po co to wszystko piszę ???? Właśnie po to , by Wam uświadomić , że łowiectwo i wędkarstwo mamy w genach i płynie nam we krwi  jak rzeka !!!  Łówmy wiele , zabierajmy tylko tyle ile damy rade zjeść w danej chwili. Jestem przeciwnikiem tak zwanego złów i wypuść. I tak kaleczymy rybę, narażamy na stres i kilka innych przypadłości . Zabierajmy jednak tylko tyle ile zjemy. Mrożone ryby tracą swój smak i wartości. Można przetworzyć ich w weki , ale zawsze świeża ryba jest najsmaczniejsza.  To nie moralizowanie , a moja prośba do czytelników, by naszą pasję zakorzenioną w genach traktować jak zawody , a nie napełnienie spiżarni.

Pozdrawiam czytelników DZIADEK

Reklamy

9 myśli nt. „20 000 LAT WĘDKARSTWA

  1. Tylko dolaczyc sie do prosby bo przeciez chodzi o to by bylo co lowic w przyszlosci. Bez przestrzegania zasad mozemy doprowdzic do problemow ze znalezieniem ryb….

    Chcialem przy okazji poruszyc problem „złów i wypuść” … Jednak nie po to by wywolac dyskusje pomiedzy zwolennikami i przeciwnikami a po to by zasugerowac byc moze ciekawa tematyke wykladu(ow).

    Samo „złów i wypuść” pojawilo sie w Angli ponad sto lat temu w celu przywrocenia/odtworzenia rybostanu w przelowionych lowiskach. Na pewno od tego czasu zgromadzono wiedze na temat skutkow „złów i wypuść” dla ryb (uszkodzenie tkanek, stress, wystawienie na wplyw powietrza/temperatury, itd.). Skoro znane sa skutki to zapewne sa rowniez zalecenia co do sposobow zmniejszania negatywnygo wplywu na ryby poprzez:
    1. budowanie zestawow (np. haki bezzadziorowe dla wedkarstwa splawikowego, haki/kotwice dla spiningu, etc.)
    2. sposob holowania i podbierania ryby
    3. traktowanie zlowionej ryby po wyholowaniu (np. czy odcinac gleboko polkniety haczyk czy probowac rybe wyhaczyc, jezeli nie bierzemy ryby to czy wyhaczac rybe jeszcze w wodzie by minimalizowac czas oddychania powietrzem (prawdopodobnie roznica pomiedzy wedkowaniem zawodniczym i rekreacyjnym)? itd.)

    Mysle, ze wiedza na temat prawidlowego traktowania ryb podana w formie „zalecanych praktyk/zasad” przyda sie zarowno tym co sa zwolennikami „złów i wypuść” jak i tym, ktorzy czuja sie odpowiedzialnymi wedkarzami choc nie sa zwolennikami uwalniania wszystkich ryb… Czy mozna oczekiwac wykladu na ten temat?
    Kazdy wedkarz powinien znac sprawy uregulowane odpowednimi przepisami jak chocby wymiary i okresy ochronne ale tutaj wychodzimy poza taka tematyke….

    Pozdrawiam serdecznie DZIADKA i sluchaczy Uniwersytetu

    Polubienie

  2. Nie popadajmy w paranoję.Rybka bezstresowa,kurczaczek z wolnego wybiegu,GMO.Tak nam piorą mózgi.Jesteś człowiekiem,zachowuj się jak człowiek.Złowisz tę rybę,to ją wypuścić po ludzku.

    Polubienie

  3. Gdybyś Dziadku kiedyś chciał wydać książkę to ten wpis należały by umieścić na pierwszej stronie słowem wstępu. Co do książki wystarczyło by wydrukować wpisy z bloga i byłby to godny podręcznik tego UNIWERSYTETU

    Polubienie

    • Łówmy tyle ile się da – dla przyjemności i pasji ,zabierajmy tyle ile zjemy,a sąsiedzi i znajomi niech idą do sklepu rybnego.
      Darku dzięki. Przesyłka dotarła i na Turnieju Miast Religi będę w niej afiszował jako współorganizator.

      Polubienie

  4. Różnica pomiędzy naszymi wodami, a np. czeskimi, irlandzkimi, angielskimi polega na tym, ze nasze sa przelowione i jest w nich malo ryb, a w pozostalych krajach mamy wielkie ryby jak na dane gatunki, w duzych ilosciach. Dlaczego? Odpowiedz jest prosta, bo tam nie zabiera sie z wody ryb! A jesli juz ktos zabiera to kto? Polacy. Nie do wiary? Alez skad, sama prawda. Dlatego nikt nie lubi jak nasi rodacy pojawiaja sie z wedkami nad ich wodami. Wystarczy zapytac dlaczego czesi nie chca sprzedawac pozwolen na lowienie polakom. Powod? Bo zamiast cieszyc sie rybami wedkujac, wolą je zjadać. A brak ryb w naszych wodach to oczywiscie przypadek 🙂 Szczegolnie tam gdzie sieci jezioro nie widzialo. Tam sieci nie trzeba, wystarcza smakosze ryb 🙂

    Polubienie

  5. Witam chciałem do dyskusji wtrącić swojej dwa grosze. Moim zdaniem głównymi przyczynami problemu z rybostanem są zbyt niskie emerytury co powoduje że rzesza starszych osób aby jakoś przeżyć łowi codziennie ryby aby zjeść i sprzedać i nie wypuszczą ani tych małych ani tych wielkich okazów. Brak ustalonych limitów odłowów dla rybaków na danym zbiorniku. Zbyt małe zarybienia przez pzw z naszych składek większość naszych pieniędzy idzie na biórokrację i utrzymanie stołków władzy. Zbyt mało drapieżników przez co jest dużo drobnicy i ryba karłowacieje i nie ma możliwości aby urosnąć i rzesza kłusowników zwłaszcza na terenach wiejskich. Złe Metody odłowów przez rybaków powinni mieć np. Że mają odłowić leszcza od 1kg wzwyż to sieci powinny mieć takie oczka aby mniejsze niż kilo np 0,7kg mogły przez nią swobodnie przepłynąć a nie tak jak kiedyś widziałem że przyciągnęli sieci przez 3/4 jeziora i malutkie leszcze wyrywali i wyrzucali martwe z powrotem do wody. Dbajmy o nasze łowiska i ryby aby mieć z czego czerpać przyjemność.

    Pozdrawiam Bartek

    Polubienie

    • Skoro w wielu miejscach w Polsce na wodach nizinnych , udało się wprowadzić z powodzeniem pstrąga potokowego i zrobić łowiska ,,złów i wypuść” , to można tez określić łowiska gospodarcze i łowiska wędkarskie, to nie jest żaden problem , to tylko chęci i jasne i dobre przepisy.
      DZIADEK

      Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s