Poraz kolejny zadano mi pytanie związane z samodzielnym wykonaniem copra melasy w domowych warunkach. Opisałem to dosyć szczegółowo na moim blogu. Pewna grupa z czytelników jednak kombinuje, jak by tu wykonać ten produkt z wiórków kokosowych ????????????? NIC BARDZIEJ MYLNEGO !!! Wiórki to miąższ owocu orzecha kokosowego . Są bardzo oleiste , sycące, nawet po rozgrzaniu nie będą wchłaniać melasy, nie posiadają właściwości przyspieszających trawienie a wręcz przeciwnie są dosyć długo trawione. Odradzam , takie próby , bo nie odniesiecie ,żadnego sukcesu a koszt jest kilkukrotnie wyższy od gotowego firmowego produktu. Bardzo się cieszę , że wielu z Was wykonuje już swoje mieszanki i odnosi stosując ich sukcesy wędkarskie. Zawsze służę pomoca i odpowiem w miarę możliwości na nurtujące Was pytania.
Pozdrawiam czytelników DZIADEK
Witam,
mam takie pytanie czy próbował Pan kiedyś wzmacniać skuteczność mieszanek dodając np. olej kokosowy czy mąkę kokosową? Sam używam gotowych mieszanek ale lubię dosmaczać gline np.mieszając mielone biszkopty czy herbatniki z melasą z sporą częścią ttx i ciekawi mnie efekt, jakby zastąpić melase olejem kokoswym.
PolubieniePolubienie
Panie Dariuszu, skoro poruszył Pan ponownie temat kopro-melasy – co Pan sądzi o następującej recepturze zanęty „feederowej” na leszcze (pełnia lata, intensywne żerowanie ryb):
70% kopra-melasa
10% kaszka kukurydziana
10% biszkopty
10% coco-belge
Nie da się ukryć, że jest to „bomba kaloryczna” – jako ciekawostkę podam, że tę recepturę podał W.R. Kremkus na łamach jednego z miesięczników wędkarskich (w latach 90-tych).
PS
Nie jestem Panem Dariuszem, ale stosowałem dosyć często mąkę kokosową w (własnej) zanęcie – fajny, delikatny aromat – jej dodatek powoduje mocny „słup” i wielkie zamieszanie w wodzie – wg mnie rewelacja przy połowie wzdręgi i drobnej płoci – przy innych gatunkach niekoniecznie…
Pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Dziękuję Dziadku za szybką i wyczerpujące odpowiedz. Pozdrawiam i życzę samych pomyślności w nowym roku.
PolubieniePolubienie
Kiedy używać copra melasa a kiedy coco belge bo jedno i drugie działa na trawienie tylko copra jest słodka i rozumiem że jak chcę przyspieszyć trawienie i do słodzić mieszanka np. Na leszcza daje copra melase a jak chce tylko przyspieszyć trawienie np. Płoć daje coco belge??? Czy dobrze myślę i raczej jak jedno to nie drugie.
PolubieniePolubienie
Wszystko na ten temat znajdziesz w blogu .
Pozdrawiam DZIADEK
PolubieniePolubienie
Darku, być może pamiętasz naszego wspólnego kolegę z Chełma. Mariusz nie ufając produktom sklepowym sam robił dodatek z wiórków kokosowych. Gotował je kilkukrotnie, żeby pozbyć się tłuszczu, następnie suszył i na koniec zalewał melasą.
Pracochłonne jak cholera. Myślenie nieco magiczne, ale leszcze mu brały 🙂
PolubieniePolubienie
Wystarczy odpowiednia ilość kopro melasy i efekt znacznie lepszy.
Pozdrawiam DZIADEK
PolubieniePolubienie