ZANĘTY – SKŁADNIKI BAZOWE część 3

Składniki bazowe zanęty to podstawa, na której budowana jest zanęta,  na poszczególne rodzaje wody i gatunki poławianych ryb. To czego użyjemy do zbudowania bazy zanętowej określi jej przeznaczenie. Do podstawowych składników bazy zaliczamy :

– bułkę tarta

-suchar mielony

-pieczywo ciastkarskie (tzw.  łom ciastkarski)

-biszkopt

-piernik

-kasza kukurydziana

-mąka kukurydziana

W poniższym opisie postaram się zawrzeć wiedzę, który z tych składników stosujemy do poszczególnych rodzajów zanęt. Omówię sposoby przygotowania poszczególnych składników, w celu osiągnięcia pożądanego efektu.

W moich zanętach podstawę stanowi pieczywo ciastkarskie, jako składnik uniwersalny na wszelkie wody i gatunki ryb (z wyłączeniem uklei). Ciastka kruche bez wszelkiego typu galaretek,  przecieram przez sito o średniej wielkości oczkach. Taka mieszankę stosuję na rzeki, rybne łowiska oraz podczas połowu leszczy. Gdy przygotowuję mieszankę na płocie,  jeziora i kanały pieczywo przecieram przez najdrobniejsze sito zanętowe i czynię to dwukrotnie. Podczas sporządzania mieszanki na karpie, tylko kruszę w dłoniach np. ciastka i herbatniki, następnie przesiewam przez sito o największych oczkach. Bułki tartej nie prażonej  używam podczas sporządzania  zanęt do  połowu leszczy,  zarówno na rzeki jak i wodę stojąca. Przy mieszankach na płocie, krąpie, jazie, klenie i inne drobne ryby, do bazy z ciastek dodaję bułkę prażoną. Podstawą zanęt komponowanych  na drobne i średnie ryby,  to produkty wyprażone do koloru złotego lub jasno pomarańczowego. Zawarty w produktach zbożowych gluten (białko roślinne) ma właściwości sycące i jest słabo przyswajalny. Dokonujemy obróbki cieplnej  na patelni lub w piekarniku do ok. 120 stopni Celsjusza, w czasie minimum 5 minut. W ten sposób wyrzucamy z tych produktów część  glutenu. Uzyskujemy bułkę o przyjemnym zapachu, mniej klejącą i produkt bardziej przyswajalny przez ryby. W ten sam sposób postępuję z kaszką i  mąką kukurydzianą oraz sucharem ,,delikatesowym”. Ryby szybciej trawią wyprażone produkty i maja ochotę dalej żerować w łowisku. Do zanęt leszczowych mam super patent na smażoną kaszkę kukurydzianą.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przepis ma kaszkę smażoną. Doskonały dodatek do zanęt leszczowych.

Na dużą  patelnię wylewamy olej słonecznikowy aby wypełnił patelnię na głębokość 5 mm. Podgrzewamy prawie do wrzenia oleju i stopniowo i ostrożnie wsypujemy z torebki kaszkę kukurydzianą. Wsypujemy stopniowo w miejsca,  gdzie jeszcze jej nie ma i   tak do momentu, aż wśród wsypanej kaszki nie pojawiają się pęcherze (bańki) z gorącego oleju. Wszystko mieszamy drwniana łyżka i studzimy. Tak przygotowana kaszkę,  możemy stosować przez ok. 2 miesiące.

Tego typu kasza doskonale pracuje a leszcze ją uwielbiają.

PATENT NA BUŁKĘ LESZCZOWĄ.

Do bułki tartej dodaję melasę w płynie,  przecieram w dłoniach,  aż do uzyskania jednolitej sypkiej masy, a następnie stopniowo wsypuję na rozgrzaną patelnię mieszając drewnianą łyżka. Pamiętajcie, że wysypujemy na patelnię warstwę nie większą niż 1 cm. i mieszamy do momentu krystalizowania się melasy. Uzyskana w ten sposób bułka to rewelacja na leszcze. Posiada doskonały zapach karmelu i melasy. Powoduje,  że bułka nie pracuje w toni, a zalega na dnie zwłaszcza w prądzie rzeki.

Mąka kukurydziana jest   stosowana w mich zanętach tylko, podczas tworzenia mieszanek na wody stojące, a  zwłaszcza zanęty do połowu płoci . Wyprażona ma przyjemny zapach , tworzy w toni delikatną chmurkę i ma właściwości rozpraszające. Wyprażona na kolor jasno brązowy mąka kukurydziana w połączeni z suszoną i mieloną dafnią oraz coco belge  jest najprostszą zanętą na ukleje i wzdręgi.

Ostrożnie z biszkoptami,  podane w ilości  większej  niż 10 % do mieszanki zanętowej, bardzo szybko nasycają  ryby. Stosuję wraz herbatnikami tylko do zanęt płociowych i zawsze delikatnie podprażam .

W zanętach karpiowych i na duże leszcze podstawę stanowi słodkie pieczywo i pozostałe bazowe ale nigdy nie prażone. Żerujące w zanęcie karpie i brzany przypominają ,,głodne świnie przy chlewie”. frakcja (ziarnistość) zanęty powinna być jak największa.  Na poniższym foto widać grube frakcje zanęty,BZX całe konopie i ziarna kukurydzy z puszki.

W kolejnym odcinku inne pomocne informacje o składnikach zanęt.

 

Reklamy

20 myśli nt. „ZANĘTY – SKŁADNIKI BAZOWE część 3

  1. Czytamy to razem z tatą, bardzo mocny opis, świetny i fachowy. Warto przeczytać to jeszcze kilka razy, bo za raz nie da się wchłonąć wszystkiego. Super! Pozdrawiamy!!!

    Polubienie

  2. Panie Darku,
    Zauważyłem, że kaszkę kukurydzianą smażoną Pana przepisu chętnie pobierają także płotki, mimo że jest dość twarda. Dziękuję za ten przepis!
    Spotkałem się z przepisami na zanętę, do której dodaje się olej bezpośrednio. Czy mógłby Pan odnieść się do tego składnika i możliwości jego stosowania w taki sposób?

    Pozdrawiam Dziadka!

    Polubienie

  3. Smażoną kaszkę na leszcze do zanęt na wody stojące i bułkę leszczową na wody płynące w jakich proporcjach dodawać do mieszanki? I czy ma pan jakiś sprawdzony dodatek na karpie?

    Polubienie

  4. Witam,
    Panie Dariuszu, jak można przechowywać wyprażoną bułkę tartą z melasą? Ostatnio stanowi to jedyny mój składnik zanętowy w glinie. Naprawdę rewelacyjnie się sprawdza nawet na płotki, ryby lepiej reagują na ten składnik niż na cudowne produkty dosładzające.

    Polubienie

  5. Jaki % powinna stanowić bułka z melasą w zanęcie kanałowej, ukierunkowanej na krąpia/płoć? Rozumiem, że jest to dodatek i nie powinien on pełnić roli składnika bazowego mojej zanęty ( wyjątkiem mogą być duże leszcze) ?

    Polubienie

  6. Witam Dziadku, zastanawiam się czy można zastosować razem smażoną kaszkę kukurydzianą z bułką leszczową jako dodatki do zanęty na wodzie stojącej przy połowie leszczy? Jeżeli tak to łącznie 10 % byłoby odpowiednią ilością? Mam jeszcze takie pytanko, mianowicie czy jest sens melasowania zanęt firmowych np Marcela czy Sensasa itp.?

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s